Zima na dostřel

17.12.2017 06:45

„Tak už je to tu zas!“ „ A co vlastně, paní Müllerová ?“ „Ále, zase ta protivná zima, pane Švejk, už aby byla zas v …, však Vy už víte kde, pane Švejk …“

Tak takhle nějak by asi vypadala variace slavného Haškova románu na téma blížící se zimy. Naštěstí  ne všichni se na právě přicházející období dívají pohledem staré udřené uklízečky v Haškově románu, najdou se dokonce tací, kteří se na něj těší. A nejen to, dokonce se na tohle období od jara cílevědomě připravují. Ano, řeč je o lyžařích a tentokrát přesněji o běžcích na lyžích z lyžařského klubu SKI Nordic Mariánské Lázně. Po individuálním přípravném období odložili kola a kolečkové lyže a společně s cyklisty, orientačními běžci a dalšími milovníky běžek se chopili lopat, krompáčů, pil, seker a křovinořezů. Vybaveni tímto nářadím a nezdolným optimismem vyrazili vstříc každoročnímu čištění a úpravám lyžařských tratí od plání v blízkosti golfového hřiště až po vrcholové partie Slavkovského lesa.

Jednalo se o tradiční sekání vysoké trávy, odstraňování spadaných větví a popadaných stromů, odvodňování nejníže položených úseků tratí a instalaci nových cedulí. Tyto práce probíhaly část zářijových, všechny říjnové a první dva listopadové víkendy. S účastníky těchto pracovních víkendů si zalaškoval v závěru října také „strýček Herwart“, který na středoevropské poměry prokázal poměrně slušnou destruktivní sílu a nevyhnul se ani našemu kraji. Podařilo se mu zcela zohýbat 3 nově instalované cedule (z celkem devíti nainstalovaných) a na několika místech prakticky zatarasit lyžařské tratě popadanými stromy. Jednoduše řečeno dost slušný výkon… A tak přinutil lyžařské nadšence znovu vstát od televizních obrazovek a s chutí se pustit do práce, kterou již považovali za hotovou.

Očima strohých čísel bylo odpracováno od září do listopadu na lyžařských tratích většinou (ale nejen)  o víkendech cca 300 pracovních hodin. Kromě nových směrovníků financovaných Karlovarským krajem narazí lyžaři na tratích také na nové cedule, které informují běžkaře o celkovém rozsahu běžeckých tratí a možných cílech v okolí Mariánských Lázní a v oblasti Slavkovského lesa. Tyto cedule byly financovány městem Mariánské Lázně. Kromě toho by se pro běžkaře mohly otevřít dva nové, rolbou projížděné úseky: Smraďoch-Strážiště a Stoh-Bašus. Oba úseky jsou v dokončovacím stádiu, jejich úplné dokončení do přicházející zimy ovlivní všemocné počasí.

V měsíci říjnu proběhla pravidelná údržba lyžařské rolby a podle konstatování pracovníků servisní firmy je její stav velmi dobrý. Na přicházející zimu jsou tedy v Mariánských Lázních připraveny tratě, technika i lidé. Držme palce, ať dorazí také ta opravdová zima.

Děkujeme městu Mariánské Lázně a Karlovarskému kraji za finanční a morální podporu při údržbě a rozvoji mariánskolázeňských lyžařských tras a akciové společnosti Lesy ČR, Lesní závod Kladská, za vstřícnou spolupráci.

Děkujeme také všem účastníkům podzimních brigád za jejich obětavou pomoc.

 

Uskutečněné a plánované akce klubu SKI Nordic Mariánské Lázně v zimě 2017/2018:

 

Soustředění v Ramsau (ledovec Dachstein, 16.-19. 11. 2017) již proběhlo

Soustředění v Arzlu (ledovec Pitztal, 6.-10.12. 2017)

Pořádání série  veřejných středečních večerních závodů v lyžařském skatu s čelovou lampou „Noční skate“.

Pořádání veřejného závodu v běhu na lyžích „Okolo mariánskolázeňských pramenů“ v termínu 13.-14.1. 2018.

Spoluorgnizace závodu světového rankingu v lyžařském orientačním běhu (LOB) a MČR ve sprintu v LOB v termínu 20.1. 2018.

 

Po  loňské  úspěšné  sezóně  bychom  chtěli  i  letos  dát  o  sobě  vědět  slušnými  výkony  v lyžařských  dálkových  bězích v ČR

i v zahraničí. Naši závodníci se postaví letošní zimu na start následujících závodů: Marcia Longa (Itálie), König-Ludwig Lauf (Německo), Chodská 30, Jizerská 50, Karlův běh, Šumavský maraton, Krkonošská 70 a Birkenbeiner Rennet (Norsko).

 

Spokojení uživatelé běžeckých tratí mohou přispět libovolnou finanční částkou na loni založený transparentní  účet u KB: 115-3628660227/0100,  získané finanční prostředky budou plně využity k rozvoji lyžařských tratí v Mariánských Lázních.

Má-li někdo ze čtenářů pocit, že by měl domácí papuče vyměnit za nějakou aktivitu, která ho nebude nudit a trochu unaví tělo, pak běh na lyžích je určitě správnou trefou.

 

Za lyžařský klub SKI Nordic Mariánské Lázně

K. Tengler, trenér klubu